Protekcja jako forma poszukiwania pracy i jej wpływ na motywację pracowników na przykładzie powiatu nowosądeckiego i miasta Nowego Sącza - Sławecki, Tomasz (My University, 2011)
Niniejsza praca przybliża problematykę zjawiska protekcji na rynku pracy i identyfikuje jego wpływ na motywację pracowników. W opracowaniu zdefiniowano podstawowe terminy związane z rynkiem pracy oraz przedstawiono klasyfikację rynku pracy. Ponadto przybliżono charakterystykę polskiego rynku pracy od transformacji ustrojowej, przez akcesję Polski do Unii Europejskiej, aż po czasy współczesne. Przeprowadzono analizę ułomności rynku pracy, które przyczyniają się do zaburzeń jego sprawnego funkcjonowania. Opisano formy poszukiwania pracy oraz ich poziom skuteczności. W niniejszej pracy poruszono również problem teorii motywacji i metod, które są wykorzystywane w tym procesie. Szczegółowo przybliżono charakterystykę zjawiska protekcji na rynku pracy, a także opisano jego wpływ na motywację do pracy. Głównym celem badawczym jest zdiagnozowanie sytuacji na rynku pracy w kontekście poszukiwania pracy. Skupiono się przede wszystkim na zjawisku protekcji i zbadaniu jego wpływu na motywację do pracy. W celu rozwiązania problemu badawczego sformułowano hipotezę główną oraz cztery hipotezy szczegółowe. Zbadanie zjawiska protekcji nastąpiło w oparciu o sondaż diagnostyczny przeprowadzony na reprezentacyjnej grupie 50 osób, losowo wybranych spośród ludności w wieku produkcyjnym zamieszkujących powiat nowosądecki oraz miasto Nowy Sącz. Weryfikacja tez badawczych umożliwiła diagnozę sytuacji panującej na badanym rynku pracy, identyfikację czynników sukcesu w procesie poszukiwania zatrudnienia oraz poznanie opinii n.t. zjawiska protekcji i jego wpływu na motywację do pracy. Przeprowadzone badania i weryfikacja przyjętych hipotez wskazały, iż sądecki rynek pracy charakteryzuje się trudną sytuacją, co potwierdza duża skala istniejącej protekcji. Ujawnione zjawisko spotyka się z negatywnymi opiniami i wpływa demotywująco na współpracowników protegowanego.

This paper shows the issue of favouritism in the job market and identifies its influence on employee motivation. The study defines the basic terminology relating to the job market and shows its classification. Moreover, it presents the characteristics of the Polish job market following the political transformation, through Polish accession to the European Union, to today's situation. The paper also includes an analysis of the deficiencies in the job market that contribute to the disturbances in its proper functioning. The forms of seeking jobs and their respective effectiveness are also presented. It also discusses the problems in the theory of motivation and the methods used in the process. There is a detailed characteristic of the phenomenon of favouritism in the job market as well as its influence on employee motivation. The main aim of the paper is to diagnose the situation in the job market in the context of job seeking. It concentrates mainly on the phenomenon of favouritism and studying its influence on employee motivation. In order to solve the problem, a main hypothesis was formulated as well as four detailed hypotheses. The issue of favouritism was studied based on a diagnostic survey carried on a representative sample of 50 people, randomly chosen from among the whole population at an economically productive age in the Nowy Sącz poviat and the city of Nowy Sącz. A verification of the propositions allowed for a diagnosis of the situation in the job market in question, identification of the factors of successful job seeking as well as learning the opinions concerning the issue of favouritism and its influence on employee motivation. The study as well as the verification of the assumed hypotheses has shown that the job market in Nowy Sącz suffers from a hard situation, which is shown by the high level of favouritism. The uncovered phenomenon is met with negative reactions and is demotivating to the protege's co-workers.
Favouritism as a form of job seeking and its influence of employee motivation illustrated by the Nowy Sącz poviat and the city of Nowy Sącz
Keywords: rynek pracy; ludność w wieku produkcyjnym; bezrobocie; aktywne i pasywne formy poszukiwania pracy; protekcja; motywacja; teorie motywacji; job market; unemployment; population at an economically productive age; active and passive job seeking; favouritism; motivation; motivation theories