Wniosek o dofinansowanie z funduszy UE jako kluczowy dokument pozyskania wsparcia przez firmę sektora MSP - Plata, Andrzej (My University, 2010)
Celem pracy jest przegląd funduszy unijnych dostępnych w Polsce, a następnie próba wyboru najlepszego dofinansowania dla przedsiębiorstwa sektora MSP oraz zredagowanie wniosku o dofinansowanie. Oprócz dużej liczby publikacji zwartych, źródłami, które okazały się najbardziej pomocne przy pisaniu niniejszej pracy były materiały rządowe, dane statystyczne, źródła internetowe, a także wewnętrzne materiały przedsiębiorstwa. Niniejsza praca ma przyczynić się do zastanowienia się czy dostępne fundusze unijne są w pełni wykorzystywane, czy są dostępne dla każdego zainteresowanego podmiotu i posłużyć jako wskazówka dla przyszłych grantobiorców podczas pisania wniosku o dofinansowanie projektu. Niniejsza praca zawiera przegląd funduszy unijnych dostępnych dla przedsiębiorców sektora MSP. Kluczowym dokumentem pozyskania grantu jest wniosek o dofinansowanie projektu, który został przygotowany na podstawie wytycznych uwzględnionych w zasadach tworzenia projektów unijnych. Najważniejsze jego części takie jak charakterystyka projektu i budżet zostały przygotowane w oparciu o praktyczne analizy przedsiębiorstwa Sklep spożywczo-przemysłowy Krystyna Plata. Wybór funduszu, z którego mogłoby skorzystać to przedsiębiorstwo był trudny z uwagi na jego specyfikę, ponieważ zdecydowana większość proponowanych dotacji dostępna jest dla przedsiębiorstw usługowych lub produkcyjnych. Udało się jednak wybrać taki program, który pokrywał się ze strategią przedsiębiorstwa nastawionego na rozwój kadry.
Grant application form from the EU Funds as the key document for support of the SMEs sector
Keywords: źródła pozyskiwania finansów; fundusze unijne; rozwój przedsiębiorstwa; rozwój kadr; małe i średnie przedsiębiorstwa; wsparcie finansowe