Analiza procesu zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwach podmiotów leczniczych na przykładzie NZOZ Centrum Rehabilitacji Neurokinezis - Filip, Kinga (My University, 2013)
Praca dotyczy procesu zarządzania zasobami ludzkimi w przedsiębiorstwie podmiotu leczniczego. Obrazuje podobieństwa i różnice tego procesu, porównując teorię z praktyką. Jako przykład wykorzystano placówkę NZOZ Centrum Rehabilitacji Neurokinezis. Badania zostały przeprowadzone w wyżej wymienionej placówce na zasadzie analizy dokumentów oraz informacji przekazanych przez jej dyrektora. Badania wykazały, że zarządzanie zasobami ludzkimi w NZOZ Centrum Rehabilitacji Neurokinezis odbywa się według schematu opisanego w literaturze przedmiotu, ale nie wykorzystuje się wszystkich możliwych metod czy narzędzi zarządzania zasobami ludzkimi. Poszczególne jego etapy są mniej złożone, rozbudowane. Nie można natomiast powiedzieć, iż jest ono przez to nie skuteczne czy mniej efektywne. Zarządzanie zasobami ludzkimi w omawianej placówce ma postać typową dla małych placówek. W miarę rozwoju placówki korzystnym byłoby podjęcie działań mających na celu ciągłe rozwijanie, usprawnianie procesu zarządzania zasobami ludzkimi.

Thesis deals with the process of human resource management in the enterprise entity medicine. Illustrates the similarities and differences of the process, comparing theory with practice. Used as an example base NZOZ Neurokinezis Rehabilitation Center. The study was carried out in the basis of the analysis of the documents and information provided by the Director. Studies have shown that human resources management in private rehabilitation center Neurokinezis carried out according to the scheme described in the literature, but do not use all possible methods and tools of human resource management. Its various stages are less complex and extensive. But we can not explicitly say that it is therefore not effective or less effective. Human resource management in this facility is a typical to small offices. With the development of the facility it would be beneficial to take steps to continuously develop and improve human resource management process.
The Analysis of Human Resource Management Process in Health Care Companies on the Example of NZOZ Centrum Rehabilitacji Neurokinezis
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; planowanie; rekrutacja; ocenianie; wynagradzanie; szkolenia; derekrutacja; przedsiębiorstwa podmiotów leczniczych; human resource management; planning; recruitment; evaluation; remuneration; training; outplacement; business entities medicinal