Polityka państwa wobec osób niepełnosprawnych i ich rodzin - Łacny, Alicja (My University, 2013)
Przedmiotem badań pracy jest środowisko osób niepełnosprawnych, ich główne problemy, potrzeby i stopień ich zaspokojenia. Celem mojej pracy jest poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, czy państwo polskie podejmuje w skuteczny sposób problemy osób niepełnosprawnych. Hipoteza główna zakłada, że polityka państwa wciąż w nieskuteczny sposób podejmuje problemy osób niepełnosprawnych i ich rodzin. Z tak postawionej hipotezy wynikają pytania problemowe. Jak przedstawia się sytuacja materialno - bytowa osób niepełnosprawnych i ich prawnych opiekunów? Jakie są najpilniejsze potrzeby i problemy osób niepełnosprawnych, a także problemy wynikające z opieki nad osobą niepełnosprawną? Czy osoby niepełnosprawne i ich opiekunowie posiadają dostateczną wiedzę o instytucjach udzielających wsparcia? Czy organizacje pozarządowe w skuteczny sposób uzupełniają instytucjonalny system wsparcia dla osób niepełnosprawnych? Czy w ocenie osób niepełnosprawnych i ich opiekunów nasze społeczeństwo zapewnia im dostateczne wsparcie? W zakończeniu podsumowano ofertę pomocową skierowaną do osób niepełnosprawnych i porównano ją z realiami praktycznymi. Całość pracy potraktowano jako głos w niezmiernie ważnej i potrzebnej obecnie dyskusji społecznej nad poszukiwaniem optymalnego i skutecznego systemu wsparcia osób niepełnosprawnych.
The State Policy Towards Persons with Disabilities and Their Families
Keywords: polityka społeczna; polityka państwowa; pomoc społeczna; osoby niepełnosprawne