Wizerunek Polski za granicą - na przykładzie opinii Włochów - Janik Janina (My University, 2006)
Wizerunek kraju jest kształtowany poprzez wiele czynników. Za granicą kraju dajemy się poznać poprzez politykę, kulturę, historię, produkty czy też usługi. To w jaki sposób jesteśmy postrzegani za granicą to właśnie nasz wizerunek, który został stworzony w świadomości cudzoziemców dzięki milionom komunikatów wysyłanych codziennie. Proces komunikacji wizerunku kraju nie jest zjawiskiem nowym, istnieje tak długo, jak istnieją państwa. Zdolność projekcji wizerunku musi posiadać każde państwo. Nowe technologie i nowoczesne techniki marketingowe stwarzają ogromne możliwości w promocji kraju. Miejscem budowania wizerunku kraju stają się media, Internet, ale także filmy, które tworzą w świadomości cudzoziemców obraz Polaków i Polski. Państwa silniej niż kiedykolwiek dążą do projekcji swojej siły politycznej, gospodarczej, rozszerzenia sfer wpływów i podniesienia prestiżu międzynarodowego poprzez swój pozytywny wizerunek. W kształtowaniu wizerunku kraju najważniejsze jest to, aby powstał wiarygodny, spójny i realistyczny wizerunek, podnoszący międzynarodową konkurencyjność kraju. W przeciwnym razie wizerunek będzie kształtował się poprzez niepełne informacje i często negatywne stereotypy. Wiadomo jest, że to właśnie wiedza o kraju jaką dysponują cudzoziemcy jest podstawą w kształtowaniu wizerunku. Głównym celem pracy jest przedstawienie jak wygląda wizerunek Polski za granicą na przykładzie opinii Włochów. Za cel postawiono sobie zgromadzenie jak największej ilości informacji na temat w jaki sposób Włosi postrzegają Polskę. Skojarzenia i postawy Włochów pozwalają ustalić w jaki sposób my i nasz kraj jesteśmy postrzegani poza granicami Polski.
The image of Poland abroad - an example of Italian view
Keywords: wizerunek; wizerunek kraju; reklama; public relations; promocja osobista; Polska; Włochy