Analiza procesu wdrażania i funkcjonowania zintegrowanego systemu zarządzania Comarch Optima w firmie BrothersB - Obrzut, Mariusz (My University, 2013)
Głównym celem pracy jest przedstawienie procesu wdrażania i funkcjonowania zintegrowanego systemu zarządzania Comarch Optima w firmie BrothersB przy jednoczesnym zobrazowaniu możliwości w usprawnieniu, optymalizacji i podniesieniu konkurencyjności funkcjonowania przedsiębiorstwa. Natomiast wyodrębniono w niej również kilka celów szczegółowych, takich jak: identyfikacja czynników, które doprowadziły do decyzji o wdrożeniu systemu Comarch Optima w firmie BrothersB, analiza zgodności procesu wdrożeniowego w firmie BrothersB z publikowaną wiedzą w tym zakresie, identyfikacja najistotniejszych trudności wdrożeniowych oraz identyfikacja usprawnień wynikających z funkcjonowania systemu, jak również procesów, które uległy zmianie w wyniku wdrożenia systemu, przedstawienie wymaganych szkoleń umożliwiających właściwe wdrożenie systemu Comarch Optima w badanej firmie, identyfikacja korzyści wynikające z wdrożenia systemu ERP. W pracy przedstawiono również krótką historię systemów informatycznych w zarządzaniu oraz drogę jaką musiały przebyć, by ewoluować do stanu obecnego. Zobrazowane zostały ponadto początkowe problemy, opór i strach pracowników „przed nieznanym”. Wdrożenie systemu ERP w firmie BradersB przyniosło duże korzyści m.in. usprawniło zarządzania przedsiębiorstwem i poprawiło obieg informacji, jak również przyniosło niewątpliwe zalety, które przyczyniły się do poprawy wyników aktywności gospodarczej firmy. System ten stał się jakby fundamentem uporządkowanego i dobrze prosperującego biznesu.
An analysis of the implementation process and the utility of the Comarch Optima integrated management system. BrothersB company case study
Keywords: systemy wspomagania zarządzania; informatyczne systemy zarządzania; systemy ERP; Enterprise Resource Planning (ERP); wdrożenie systemów