Charakterystyka wykorzystania narzędzi motywacji pracowników w przedsiębiorstwie Farby Kabe Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach - Kuklińska, Klaudia (My University, 2012)
Celem pracy jest charakterystyka wykorzystania narzędzi motywowania pracownika w Farby Kabe Polska Sp. z o. o. Obecnie, kiedy Polska jest w strukturach Unii Europejskiej, przedsiębiorstwa aby sprostać zagranicznej konkurencji i zapobiec odpływowi kapitału ludzkiego, zmuszone są do stosowania nowych metod motywacyjnych. Zmiany, które można zaobserwować w polskiej gospodarce, a szczególnie dynamicznie rozwijający się rynek pracy, skłaniają do analizy czynników motywacyjnych. Istnieje więc potrzeba ustalenia kluczowych czynników motywujących w danym przedsiębiorstwie i zwrócenia na nie szczególnej uwagi przy budowaniu systemu motywacyjnego. W Polsce do najpopularniejszych czynników motywacyjnych należy zaliczyć bodźce finansowe, podczas gdy w praktyce przedsiębiorstw państw wysoko rozwiniętych, coraz istotniejsze stają się bodźce innego rodzaju (np. uznanie, poczucie ważności). W wyniku przeprowadzonych badań można stwierdzić, że system motywacji w Farby Kabe Polska Sp. z o. o. odpowiada wymogom i jest oceniany jako dobry.
Characterization of application of employee motivating tools in Farby Kabe Polska Sp. z o.o. with the registered seat in Katowice
Keywords: motywowanie pracowników; motywacja płacowa; motywacja pozafinansowa; systemy motywacyjne; motywacja