Sprzedaż i promocja w handlu detalicznym na przykładzie salonu meblowego - Mirek, Marta (My University, 2011)
W pracy przedstawiono rolę sprzedawców w sklepach specjalistycznych, jakimi są salony meblowe z uwzględnieniem ich wpływu na decyzje o dokonaniu zakupu przez klienta. Głównym celem pracy jest dokonanie analizy opinii nabywców na temat czynników, które według nabywców mają kluczowe znaczenie w procesie zakupu. Praca składa się z czterech rozdziałów: Pierwszy rozdział – teoretyczny - przedstawia opis zagadnień z podstaw marketingu, koncepcji i roli marketingu w handlu detalicznym. Zawiera informacje na temat celów i strategii sprzedaży detalicznej, jej form instytucjonalnych i organizacyjnych. W rozdziale zawarto informacje na temat promocji w miejscu sprzedaży z uwzględnieniem jej funkcji oraz opisano szczególny rodzaj promocji jakim jest promocja osobista. Drugi rozdział – teoretyczny - dostarcza informacji na temat procesu zakupu, psychologicznych aspektów zachowań konsumentów oraz znaczenia wizualnego i emocjonalnego motywowania nabywców detalicznych. W rozdziale tym przedstawiono sposoby i narzędzia działań promocyjnych firmy oraz wskazano instrumenty promocji. Poświęcono uwagę merchandisingowi, jako czynnościom mającym skłonić nabywcę do dokonania zakupu po wcześniejszym zapoznaniu się z bieżącą ofertą. W trzecim rozdziale przedstawiono charakterystykę firmy, misję i cele oraz charakterystykę świadczonych usług. Opisano system komunikowania się salonu z nabywcami oraz formy prowadzonej promocji. Czwarty rozdział przedstawia charakterystykę wykonanych badań z uwzględnieniem ich celu, istoty, zakresu i metod użytych do pozyskania informacji. Ankietowani wskazali, że bardzo ważnym czynnikiem, wpływających na ich decyzję była promocja organizowana w salonie oraz wysoka jakość oferowanych produktów.
Sales and promotion in retail based on the example of a furniture shop
Keywords: zarządzanie przedsiębiorstwem; marketing; sprzedaż; promocja; postawa konsumenta; merchandising; rynek meblarski