Sezonowość gospodarki turystycznej na przykładzie miasta i gminy Piwniczna - Porębska, Katarzyna (My University, 2011)
Popyt turystyczny cechuje przede wszystkim sezonowość, czyli czasowe zwiększenie ruchu turystycznego, na który mają wpływ takie czynniki jak pogoda. Celem pracy jest ukazanie zjawiska sezonowości turystycznej na przykładzie miasta i gminy Piwniczna – Zdrój. W rozdziale I zostało wyjaśnione pojęcie sezonowości turystycznej i popytu turystycznego. Rozdział II i III zawiera charakterystykę miasta i gminy Piwniczna Zdrój, ukazując jego walory i atrakcje turystyczne, ciekawe miejsca, kulturę, historię i tradycje. Rozdział IV jest analizą problemu sezonowości turystycznej w Piwnicznej – Zdrój, propozycje zmian. Piwniczna to głównie miasto turystyczne i dlatego w tej dziedzinie należało by szukać zmian i zdecydować o tym jak poprawić warunki i zorganizować atrakcje tak, aby gmina stała się interesująca nie tylko dla gości odwiedzających to miejsce, ale także i dla samych jej mieszkańców.
The feature of seasonality in tourism on the basis of Piwniczna
Keywords: turystyka; sezonowość ruchu turystycznego; walory turystyczne; Piwniczna-Zdrój