Rekrutacja i selekcja kadr jako element nowoczesnego zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie Agencji Rozwoju Regionalnego S.A - Dulęba, Andrzej (My University, 2011)
Głównym celem niniejszej pracy magisterskiej jest ukazanie, jaki wpływ na zarządzanie zasobami ludzkimi mają procesy rekrutacji i selekcji. Analiza tego wpływu przeprowadzona została w Agencji Rozwoju Regionalnego S.A. Metodami badawczymi wykorzystywanymi podczas jej przeprowadzania były: kwestionariusz ankiety oraz wywiad bezpośredni przeprowadzony wśród 20 pracowników tej firmy. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, iż obecna sytuacja na rynku pracy sprawia, że prawdziwym wyzwaniem okazuje się znalezienie i zatrzymanie w firmie wartościowych osób. Najlepsi z nich mogą w każdej chwili odejść, wybierając korzystniejsze warunki pracy w innej organizacji, narażając przedsiębiorstwo na koszty przeprowadzania kolejnych procesów rekrutacji i selekcji. Wywiad przeprowadzony wśród pracowników Agencji Rozwoju Regionalnego S.A., którzy zajmują się sprawami personalnymi dotyczącymi rekrutacji i selekcji oraz wyniki ankiety przeprowadzonej wśród personelu ARR S.A. potwierdzają, że sposób przeprowadzenia procesu rekrutacji i selekcji pracowników ma znaczący wpływ na późniejsze efekty ich działań, jak również nastawienie do świadczonej pracy oraz ich zaangażowanie w realizację głównego celu zarządzania zasobami ludzkimi, jakim jest zdobycie sukcesu rynkowego przez firmę dzięki ludziom, którzy w niej pracują.

The main purpose of this master work is to appear the influence of human resources management into recruitment and selection process. Analysis of this process has been carried out at Regional Development Agency S.A. using investigative methods such as: questionnaire and direct interview taken among 20 company employees. In result of research taken, we can state that present employee market circumstances causes the fact that it is an challenge for company to find and keep valuable employees. The best of them can take a chance to leave at any moment by choosing advantageous work conditions offer ed by different company. That means extra costs to start the recruitment and selection process again due to get new employees. Interview and questionnaire taken among the employee s of RDA S.A responsible for personal matter of recruitment and employee selection, confirms that carefully prepared recruitment and selection which takes into consideration real requirements of company is the key to conquest competitive superiority in variable market enclosing.
Keywords: rekrutacja; selekcja; zarządzanie zasobami ludzkimi; nabór pracowników; zarządzanie