Zintegrowany System Zarządzania i Kontroli jako narzędzie pracy Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - Siedlik, Sebastian (My University, 2010)
Celem niniejszej pracy jest zaprezentowanie Zintegrowanego Systemu Zarządzania i Kontroli (ZSZiK) jako narzędzia, dzięki któremu możliwa jest sprawna dystrybucja i kontrola pomocy dla obszarów wiejskich w postaci dopłat do rolnictwa. W pracy przedstawiono najnowszą technologię i rozwiązania teleinformatyczne, które wspomagają obsługę wniosków oraz realizację płatności dla rolników. Zakres systemu ZSZiK obejmuje około 1,4 mln gospodarstw rolnych, które na co dzień korzystają z wdrażanychprzez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa programów unijnych i krajowych. Od początku działalności Agencji do dnia 30.11. 2009 r. dzięki systemowi ZSZiK wypłaciła beneficjentom 89,1 mld zł. Warto skupić się nad efektami wdrożonego systemu, pokazać skutki i możliwości działania omawianego systemu. Podsumowując, celem tej pracy było szczegółowe przedstawienie systemu ZSZiK i wskazanie na błędy popełnione podczas budowy tego systemu. Przedstawione zaniedbania często występują podczas projektowania dużych systemów informatycznych. Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia nieprawidłowości warto by było powierzyć realizację tak dużego projektu jednemu doświadczonemu wykonawcy. Odpowiednio wcześnie uregulować sferę prawną jak i odpolitycznić taki projekt. Warto by było zastanowić się nad tworzeniem kolejnej agencji rządowej obsługującej taki system. Powierzyć obsługę firmie specjalizującej się w danej dziedzinie, zatrudniającej wysokiej jakości specjalistów od strony technicznej i merytorycznej. Tak skonstruowana organizacja byłaby niezależna od sytuacji politycznej oraz posiadałaby wyszkolonych pracowników.
Integrated Administration and Control System as Tool of Work of Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
Keywords: analiza ryzyka; rolnictwo; zintegrowane systemy zarządzania; zintegrowane systemy informatyczne; systemy informatyczne; Zintegrowany System Zarządzania i Kontroli (ZSZiK)