Bariery w rozwoju kariery jako element rzeczywistości zawodowej kobiet - Cichecka, Alicja (My University, 2009)
Cel, który został postawiony w niniejszej pracy opiera się na identyfikacji barier jakie kobiety mogą napotkać na swojej drodze rozwoju zawodowego. W pracy analizowano zarówno pod względem teoretycznym jak i empirycznym charakter ograniczeń, które napotykają kobiety na ścieżce swojej kariery oraz sytuację kobiet na rynku pracy. Do tego celu wykorzystano dostępną literaturę i źródła wtórne. Pokazano, że zarówno młode kobiety, jak i panie z długoletnim stażem pracy mogą napotkać trudności związane z rozwojem zawodowym. Pierwszy rozdział pracy magisterskiej został poświęcony istocie rozwoju pracowników. Traktuje nie tylko o instrumentach i narzędziach rozwoju, ale zwiera także analizę obecnej sytuacji kobiet na rynku pracy, a także pokazuje jak wykorzystują one dostępne możliwości poszerzania własnych umiejętności. Tak skonstruowana analiza istoty rozwoju pracowników ma na celu wyodrębnienie obszarów powstawania potencjalnych barier, co stanowi kanwę do napisania kolejnego rozdziału. W drugim rozdziale skupiono się na opisaniu ograniczeń rozwoju zawodowego kobiet występujących na rynku pracy. Opisane w dostępnych źródłach bariery podzielono na trzy obszary: psychologiczne, społeczne i ekonomiczne, co pozwoliło na usystematyzowanie podjętego tematu, a także dało możliwość zaklasyfikowania obszarów wyodrębnionych w rozdziale pierwszym. Ta wiedza przyczyniła się do utworzenia kwestionariusza ankietowego, a także scenariusza rozmowy, który jest niezbędnym elementem do przeprowadzenia wywiadów pogłębionych. Wykorzystanie tych elementów pozwoliło na zebranie danych niezbędnych do weryfikacji postawionych w pracy hipotez. Kolejny rozdział dotyczy metodologicznych aspektów pracy. Opisuje on wybrane metody i narzędzia badawcze. Zawarte są w nim cele niniejszej pracy, a także postawione hipotezy badawcze, zweryfikowane później w czwartym rozdziale. Rozdział zamyka charakterystyka sylwetek badawczych. Pracę kończy pogłębiona analiza wywiadów przeprowadzonych z kobietami zajmującymi najwyższe stanowiska w zarządzanych przez nie organizacjach i ankiet, które wypełniły studentki lub tegoroczne absolwentki Wyższej Szkoły Biznesu – National-Louis University. Wyniki te pozwoliły mi zweryfikować postawione hipotezy i uzyskać odpowiedzi na pytania, które były istotą napisania tej pracy.
Barriers in career development - inseparable elements of women's professional life
Keywords: rozwój kariery zawodowej; pozycja zawodowa kobiet