Wybrane techniki modelowania 3d - Łuczkiewicz, Maciej (My University, 2009)
Grafika komputerowa, jako jeden z wielu działów informatyki, zajmuje się generowaniem obrazów za pomocą komputera. Stosuje się ją w różnych dziedzinach, między innymi w nauce, technice, kulturze oraz rozrywce. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wybranych istotnych technik i narzędzi modelowania i renderowania grafiki 3d oraz zademonstrowanie ich zastosowania na konkretnych przykładach. Do analizy i opisu wybrałem elementy, z którymi zetknąłem się w swojej kilkuletniej działalności w dziedzinie tworzenia grafiki 3d, które według mnie mają w modelowaniu kluczowe znaczenie. Praktyczna część pracy – została zebrana w formie prezentacji przygotowanej w programie Flash. Prezentacja pozwala na uruchomienie poszczególnych demonstracji – animacji, poprzez wybór w warstwie głównej odpowiedniego przycisku – animowanego sześcianu.
Chosen 3d modeling techniques
Keywords: grafika komputerowa; informatyka; modelowanie obrazu cyfrowego