Rekrutacja i selekcja pracowników na przykładzie Szpitala Specjalistycznego im. Jędrzeja Śniadeckiego w Nowym Sączu - Dara Elżbieta (My University, 2007)
Jedną z wazniejszych funkcji zarządzania jest dobór pracowników do pracy. Odpowiednio przeprowadzona rekrutacja i selekcja kandydatów pozwoli na przyjęcie tego najlepszego, który będzie spełniał nasze oczekiwania i przyczyni się do efektywnego rozwoju firmy. Celem niniejszej pracy jest zidentyfikowanie najważniejszych problemów związanych z procesem rekrutacji i pracowników. W pracy zdefiniowano i uporządkowano zagadnienia związane z pojęciem rekrutacji oraz selekcji kandydatów do pracy. Wyszczególniono rodzaje rekrutacji oraz omówiono źródła pozyskiwania pracowników. Poruszono problematykę związaną z charakterystyką stanowiska pracy i profilem kandydata. Scharakteryzowano proces przeprowadzania rozmowy kwalifikacyjnej oraz omówiono możliwości wykorzystania testów w procesie selekcji. Przedstawiono działalność Szpitala Specjalistycznego im. J. Śniadeckiego w Nowym Sączu, jego działalność, strukturę organizacyjną, misję i cele, a także przedstawiono strukturę zatrudnienia pracowników. Zaprezentowano proces rekrutacji personelu w Szpitalu oraz opisano procedurę postępowania konkursowego przy zatrudnianiu pracowników na wybrane stanowiska kierownicze.
Recruitment and seletion process on the example of hospital in Nowy Sącz
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; rekrutacja; selekcja; profil kandydata; struktura zatrudnienia