Karty płatnicze oraz ich następcy czyli - bezgotówkowe rodzaje i sposoby płatności w Polsce i na świecie - Gargula, Dawid (My University, 2012)
W pracy omówione są rodzaje kart płatniczych, w tym kart kredytowych, ich wady i zalety, a także następcy transakcji bezgotówkowych. Początkowo autor przedstawia krótką historię powstania plastikowych instrumentów płatniczych, kolejno rodzaje, wady i zalety korzystania z kart płatniczych, a także rankingi dotyczące konkretnych wystawców i ich propozycji oraz spojrzenie w przyszłość w związku z ciągle rozwijającą się technologią bezstykową. Praca przedstawia także organizacje płatnicze działające na rynku polskim oraz przeglądy kart lojalnościowych oferowanych przez konkretnych partnerów. Pieniądz w formie bilonu czy banknotów w świetle wciąż prężnie rozwijającego się rynku traci na wartości w sensie psychologicznym, ludzie nie chcą nosić przy sobie dużych ilości gotówki dlatego coraz to nowsze rozwiązania sprawdzają się w stu procentach. Nie wiadomo co przyniesie przyszłość, gdyż nie jesteśmy w stanie jej przewidzieć. Z pewnością transakcje bezgotówkowe będą odbywały się w coraz krótszym czasie i będą bardziej wygodne dla użytkownika dokonującego takich płatności.

This thesis discusses the types of payment cards, including credit cards, their advantages and disadvantages, as well as non-cash transactions successors. Initially, the author presents a brief history of the creation of plastic payment instruments, in turn types, pros and cons of using payment cards, as well as rankings for specific exhibitors and their suggestions and look to the future in conjunction with the ever growing contactless technology. The paper presents the payment organizations operating on the Polish market and the maintenance of loyalty cards offered by specific partners. Money in the form of coins and banknotes in light of the still rapidly growing market loses its value in a psychological sense, people do not want to carry around large amounts of cash because newer solutions can be used in one hundred percent. We do not know what the future holds, because we are not in a position to predict. Certainly, non-cash transactions will take place in increasingly shorter and will be more convenient for the user making such payments.
Payment cards and their successors - non-cash types of transactions and methods of payment in Poland and around the world
Keywords: karta płatnicza; karta kredytowa; pieniądz; transakcja; payment card; credit card; money; transaction