Radzenie sobie ze stresem przez młodzież depresyjną - Mączyński, Piotr (My University, 2013)
Pojęcie radzenia sobie ze stresem, jest zaganianiem bardzo aktualnym w dzisiejszych czasach, ponieważ nie dotyczy jedynie rozważań na gruncie naukowym, ale ma wymiar praktyczny. Towarzyszy ono każdemu z nas w codziennych zmaganiach z przeciwnościami losu. Zauważalny jest coraz silniejszy trend do dążenia nie tylko zdrowia fizycznego, ale również zwracanie coraz większej uwagi na zdrowie psychiczne, a co za tym idzie, zwróceniu uwagi na strategie radzenia sobie ze stresem. Depresja to pojęcie równie aktualne, którym zajmuje się wielu badaczy, bowiem przez długi czas depresja była wykrywana i leczona jedynie u dorosłych. Dziś pojęcie depresji wśród dzieci i młodzieży jest wciąż rozwijane i badane. Na bazie moich naukowych zainteresowań, powstała ta praca, której celem było znalezienie odpowiedzi na pytanie : Czy i jakie powiązania istnieją pomiędzy depresyjnością młodzieży a stosowanymi przez nią sposobami radzenia sobie ze stresem? Zgodnie z ideą pracy poddaję weryfikacji trzy hipotezy : H1. Młodzież depresyjna charakteryzuje się niższą aktywnością zaradczą niż młodzież nie przejawiająca takich cech. H2. Młodzież depresyjna w sytuacjach trudnych preferuje emocjonalne sposoby radzenia sobie. H3. Młodzież depresyjna preferuje unikowo-ucieczkowe sposoby radzenia sobie ze stresem. Badanie zostało przeprowadzone na grupie 180 uczniów małopolskiego liceum w wieku od 16 do 19 lat z czego 2/3 badanych stanowiły kobiety. W badaniach zastosowano metodę : Kwestionariusz COPE autorstwa Ch.Carver, M.Scheier i J.Weintraub oraz Skala CES-D autorstwa L.Radloff. Wszystkie przyjęte hipotezy badawcze zostały pozytywnie zweryfikowane.

The concept of coping with stress is very current today as it is not just reflections on scientific grounds but has a practical dimension. It accompany to all of us in the daily struggle with adversity. There is a noticeable stronger trend to aim at not only physical health but also paying more attention to mental health, and consequently, to pay attention to strategies for coping with stress. Depression is a term equally valid, which deals with many researchers, because for a long time, depression was detected and treated only in adults. Today, the concept of depression among children and adolescents is still being developed and tested. This work was created based on my scientific interests and the aim of this was to find the answer to the question: If there is the relationship between youth depression and the way of dealing with stress used by youth? The other question is: What kind of relationship is it? According to the idea of work I review three hypotheses: H1. Depressive youth is characterized by lower remedial activity than youth that don’t manifest such features. H2. Depressive youth prefer emotional coping mechanism in difficult situations. H3. Depressive youth prefers avoid- escape ways of coping with stress. The survey was conducted among 180 students from malopolska high school aged from 16 to 19 years of which two thirds were women. The research method that was used is: COPE questionnaire by Ch.Carver, M.Scheier and J.Weintraub and CES-D Scale by L.Radloff. All assumed research hypotheses have been positively verified.
Coping with stress by depressive youth
Keywords: stres; młodzież; następstwa stresu; depresja