Czynniki determinujące zmiany struktury ilościowo-jakościowej bazy turystycznej w Polsce - Polek Danuta (My University, 2006)
Przedmiotem niniejszej pracy jest problematyka rozwoju turystyki na przestrzeni lat 1990-2005 oraz czynników determinujących zmiany w strukturze ilościowo-jakościowej bazy turystycznej w Polsce, Małopolsce i Krakowie. Celem pracy jest identyfikacja elementów infrastruktury turystycznej, mocnych i słabych stron turystyki oraz szczegółowe omówienie uwarunkowań wpływających na zmiany w wielkości i jakości wybranych elementów bazy turystycznej, ze szczególnym uwzględnieniem walorów turystycznych, czynników politycznych, ekonomicznych oraz poziomu uprzemysłowienia. W pracy omówiono działania instytucji zajmujących się problemami branży turystycznej na szczeblu ogólnokrajowym, regionalnym i lokalnym oraz wszystkie elementy bazy turystycznej. Przedstawiono także rodzaje infrastruktury transportowej ze szczególnym uwzględnieniem komunikacji samochodowej, autobusowej, lotniczej i morskiej. Przeanalizowano stan dróg, autostrad, linii kolejowych oraz podano dane statystyczne na temat liczby pasażerów podróżujących samolotami oraz pociągami. Omówiono morską flotę transportową, żeglugę przybrzeżną i śródlądową oraz wymieniono wady i zalety poszczególnych środków transportu. Przedstawiono wymagania kategoryzacyjne stawiane obiektom zbiorowego zakwaterowania przez przepisy Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 roku w sprawie obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie. Opisano różne systemy oceny jakości: HACCP, rekomendacje Polskiego Zrzeszenia Hoteli, konkursy branżowe, łańcuchy hotelowe. Przedstawiono dane statystyczne dotyczące struktury bazy turystycznej w Małopolsce i Krakowie. Opisano walory i atrakcje turystyczne według regionów oraz ich wpływ na strukturę bazy turystycznej. Następnie omówiono przeobrażenia polityczno-gospodarcze w ostatnich piętnastu latach w świetle ich wpływu na turystykę. Przedstawiono determinanty rozwoju turystyki w Polsce, opisano nowe tendencje w turystyce krajowej oraz kształtowanie się ruchu turystycznego międzynarodowego (przyjazdowego i wyjazdowego).
Factors determining changes of the structure of quantitative-quality tourist facilities in Poland
Keywords: turystyka; rozwój turystyki; baza turystyczna w Polsce; infrastruktura transportowa; międzynarodowy ruch turystyczny