Sport w praktyce samorządowej miasta Nowego Sącza w latach 1990 - 2009 - Olchawa, Tomasz (My University, 2013)
Celem niniejszej pracy jest sport w praktyce samorządowej miasta Nowego Sącza. Niniejsza praca składa się z czterech rozdziałów. W pierwszym z nich zostały omówione podstawowe pojęcia związane z kulturą fizyczną, a także podstawy prawne funkcjonowania kultury fizycznej oraz sportu, a także roli samorządów lokalnych. Drugi rozdział został poświęcony na rys historyczny sportu w Nowym Sączu, a także rolę sądeckich placówek oświatowych w krzewieniu kultury fizycznej. W rozdziale trzecim zostały zawarte treści dotyczące sposobów organizacji sportu szkolnego w mieście Nowy Sącz oraz organizacji Uczniowskich Klubów Sportowych i Szkolnych Kół Turystyczno – Krajoznawczych. Ostatni zaś rozdział niniejszej pracy obejmuje swym zasięgiem treści związane z polityką miasta Nowego Sącza w dziedzinie kultury fizycznej i sportu, sposobami finansowania aktywności fizycznej oraz inwestycjami sportowymi. W rozdziale tym omówiono także perspektywy rozwoju sportu szkolnego w najbliższych latach. W procesie badawczym posłużono się metodą analizy dokumentów, w tym: ustaw państwowych, statutów, programów oraz licznych sprawozdań. W mieście Nowy Sącz w ostatnich latach – zwłaszcza za kadencji Prezydenta Miasta Ryszarda Nowaka - wzrosło zainteresowanie rozwojem sportu i turystyki, a także promocją zachowań prozdrowotnych. W oparciu o powstałą strategię rozwoju miasta obiekty rekreacyjno-sportowe są modernizowane, a także powstają nowe. Jednakże proces ten – pomimo tendencji wzrostowej – nie jest w pełni satysfakcjonujący.
Sport in Nowy Sącz’s local government practice during 1990-2009
Keywords: sport; kultura fizyczna; samorząd lokalny; finansowanie aktywności fizycznej; inwestycje finansowe