Ryzyko zawodowe jako narzędzie zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy na przykładzie fabryki silników elektrycznych ”TAMEL” S.A. - Żmuda, Jarosław (My University, 2008)
W niniejszej pracy przedstawiłem podejście do problemu identyfikacji i oceny zagrożeń w środowisku pracy i ryzyka zawodowego jako narzędzia w zarządzaniu bezpieczeństwem i higieną pracy na przykładzie Fabryki Silników Elektrycznych „Tamel” S.A. Ludzie są ważni w firmie, bo to z ich przyczyny powstaje większość problemów związanych z bezpieczeństwem w procesie pracy, ale równocześnie to oni rozwiązują te problemy, posiadają możliwość uczenia się, doskonalenia swojego potencjału, są więc strategicznym zasobem firmy w kształtowaniu bezpiecznych i higienicznych warunków pracy i jak każdy zasób strategiczny są źródłem szans i zagrożeń. Organizacja poprzez ciągłe doskonalenie systemu zarządzania w dziedzinie bezpieczeństwa i higieny pracy powinna zmierzać do wykorzystania tych pierwszych i ograniczenia drugich. Nawet największa praca da mierne rezultaty, jeśli zabraknie akceptacji tego, co robimy. Akceptacja ta wynikać będzie między innymi ze zrozumienia korzyści, jakie opracowany i prowadzony system oceny ryzyka zawodowego daje zarówno kierownictwu zakładu jak i pracownikom, którzy najczęściej bezpośrednio narażeni są na istniejące zagrożenia i od postawy których tak wiele zależy.
Occupational hazard as a tool of managing of health and safety follow TAMEL’s PLC - factory of electric motors example
Keywords: praca; bezpieczeństwo w pracy; analiza SWOT; analiza strategiczna; zarządzanie zasobami ludzkimi; bezpieczeństwo i higiena pracy; system zarządzania BHP; ryzyko zawodowe; wypadki przy pracy