Zarządzanie ochroną środowiska w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem zarządzania ochroną przyrody - Małek, Arkadiusz (My University, 2011)
Praca jest próbą ukazania sposobu funkcjonowania systemu zarządzania ochroną środowiska w Polsce. Ze względu na obszerność tej tematyki, jako przykład wybrano jeden spośród obszarów ochrony środowiska – ochronę przyrody. Do zbadania problemu posłuży metoda analizy literatury, a uzupełniająco także metoda badania dokumentów. W pierwszym rozdziale będą ukazane wszystkie wiadomości teoretyczne potrzebne do zrozumienia poruszanego w pracy zagadnienia. Ponadto podane zostaną informacje związane z początkami ochrony środowiska w Polsce. Podane zostaną także informacje dotyczące zasobów naturalnych zarówno ożywionych i nieożywionych, jak również odnawialnych i nieodnawialnych. Drugi rozdział poświęcony będzie zarządzaniu ochroną przyrody. Wyjaśnione zostanie jego usytuowanie wśród pozostałych obszarów zarządzania środowiskiem. Na przykładnie tego obszaru zostaną ukazane instytucje, które przy użyciu właściwych narzędzi zarządzają obiektami ochrony przyrody. W dalszej kolejności zostaną wymienione narzędzia zarządzania ochroną przyrody, które służą zachowaniu różnorodności biologicznej. W trzecim rozdziale ukazany zostanie sposób finansowania ochrony środowiska w Polsce ze środków unijnych. Będą podane rodzaje źródeł, z których pozyskuje się środki na finansowanie środowiska. Wsparcie ze środków unijnych zostanie szerzej omówione z uwagi na specyfikę i niebagatelną sumę udzielonego dofinansowania. Jeszcze przed wstąpieniem do Wspólnoty, korzystano z instrumentów pomocowych. Zostaną omówione sposoby i formy pozyskiwania przez instytucje funduszy na ochronę przyrody.
Environmental protection management in Poland with particular emphasis on nature conservation management
Keywords: środowisko przyrodnicze; ochrona środowiska; finansowanie; fundusze unijne