Leasing jako jedna z form finansowania organizacji w Polsce - Rzęsikowski, Maciej (My University, 2011)
Celem niemniejszej pracy było przedstawienie leasingu jako jednej z form pozyskania kapitału na wypożyczenie środków trwałych przez małe i średnie przedsiębiorstwa. W pracy zostały przeanalizowane zagadnienia prawne i ekonomiczne leasingu w aspekcie mikroekonomicznym. Opracowanie to zawiera również zagadnienia związane z porównaniem leasingu, oraz kredytu jako konkurencyjnych dróg zdobycia środków trwałych. Zagadnienia teoretyczne zawarte w pierwszej części, zostały zilustrowane w części drugiej na przykładzie przedsiębiorstwa GLOBALWAG. Firma ta pozyskała na drodze leasingu samochód Scania R420LA×2HNA.

The purpose of this thesis was to present leasing as one of the forms of raising capital for the loan of fixed assets by small and medium enterprises. The thesis contains legal and economic issues in terms of microeconomics. The study also includes subjects related to the comparison of leasing as well as a question of credit as a competing form to acquire fixed assets. The theoretical issues included in the first part have been illustrated in the second one by the example of the company GLOBALWAG. This company has gained a truck Scania R420LA×2HNA due to leasing.

Celem niniejszej pracy było przedstawienie leasingu jako jednej z form pozyskania kapitału na wypożyczenie środków trwałych przez małe i średnie przedsiębiorstwa. W pracy zostały przeanalizowane zagadnienia prawne i ekonomiczne leasingu w aspekcie mikroekonomicznym. Opracowanie to zawiera również zagadnienia związane z porównaniem leasingu oraz kredytu jako konkurencyjnych dróg zdobycia środków trwałych. Zagadnienia teoretyczne zawarte w pierwszej części, zostały zilustrowane w części drugiej na przykładzie przedsiębiorstwa GLOBALWAG. Firma ta pozyskała na drodze leasingu samochód Scania R420LA×2HNA.
Leasing as a form of corporate financing in Poland
Keywords: leasing; prawo; opodatkowanie leasingu; kredyt