Przekaz reklamowy na rynku telefonii komórkowej na przykładzie sieci PLUS, ERA, ORANGE - Kaługa, Jakub (My University, 2007)
W pracy dokonano próby rozpoznania przekazów reklamowych operatorów sieci komórkowych, określenia cech charakterystycznych emitowanych przekazów, odkrycia różnic występujących pomiędzy przekazami w różnych nośnikach. Celem pracy było zdiagnozowanie wybranych przekazów reklamowych operatorów sieci komórkowych na polskim rynku oraz ocena efektów komunikacyjnych wybranych przekazów reklamowych. Praca składa się z dwóch części: teoretycznej oraz empirycznej. W teoretycznej części dokonano przeglądu zagadnień związanych z reklamą jako narzędziem komunikacji przedsiębiorstwa z otoczeniem. Dokonano również charakterystyki przekazu reklamowego oraz opisano model rynku telefonii komórkowej. W części empirycznej zanalizowano wybrane przekazy reklamowe operatorów sieci komórkowych oraz zbadano ich efekty komunikacyjne. W pracy wykorzystano literaturę przedmiotu z zakresu zarządzania i marketingu, w szczególności reklamy i promocji. Część empiryczna pracy oparta została o analizę wtórnych źródeł informacji – wybranych reklam w badanych źródłach przekazu: Gazecie Wyborczej, Polityce, miesięczniku Film oraz w telewizji TVN.
The cellular phone market advertising remittance based on the example of the advertisement of operators: PLUS, ERA, ORANGE
Keywords: komunikowanie marketingowe; reklama; telefonia komórkowa; reklama telefoniczna