Instytucje kontroli sądowej oraz ich rola i znaczenie dla działania administracji publicznej - Bilińska-Jewuła, Patrycja (My University, 2009)
Celem pracy jest przedstawienie instytucji kontroli sądowej i ich znaczenia dla działania administracji publicznej. Niniejsza praca składa się z ośmiu rozdziałów, w których został ukazany cały mechanizm kontroli sądowej oraz instytucje sprawującą kontrolę nad administracją publiczną, jak również wpływ na działania administracji publicznej. Rozdział pierwszy przedstawia historię działania administracji w okresie I i II wojny światowej oraz w okresie międzywojennym, utworzone zostały wówczas reformy przez ówczesnych wybitnych znawców prawa administracyjnego. W rozdziale drugim scharakteryzowany został sąd centralny, czyli Naczelny Sąd Administracyjny sprawujący wymiar sprawiedliwości przez kontrolę sądową. Rozdział trzeci opisuje Sąd Najwyższy jako naczelny organ sądowy. W rozdziale czwartym poruszona została problematyka dotycząca Trybunału Konstytucyjnego jako organu władzy sądowniczej powołanego do badania zgodności z Konstytucją aktów normatywnych i umów międzynarodowych. Rozdział piąty omawia podstawowe informacje dotyczące Sądu Ubezpieczeń Społecznych, który stanowi dziś odrębną jednostkę organizacyjną sądu powszechnego. Rozdział następny opisuje kolejny element władzy sądowniczej, czyli Sąd Antymonopolowy. W rozdziale siódmym opisane zostały Sądy powszechne – sądy rejonowe, okręgowe i apelacyjne. Sądy powszechne mogą sprawować kontrolę administracji w zakresie i tylko w przypadkach określonych przez obowiązujące przepisy prawa. Rozstrzygają wszelkie sprawy z zakresu prawa karnego, cywilnego, rodzinnego i opiekuńczego, które nie są zastrzeżone dla innych sądów. Rozdział ósmy stanowi krótką charakterystykę ogólnych wiadomości o postępowaniu sądowo-administracyjnym w Polsce. Całość rozważań zamyka krótkie zakończenie, które jest zwięzłą próbą podsumowania niniejszej pracy i wyciągnięcia wniosków z analizowanych zagadnień.
Institutions of judical controls and role and meaning for operation of public administration
Keywords: prawo administracyjne; administracja publiczna; sądownictwo; postępowanie sądowe