Coaching i mentoring jako współczesne metody rozwoju i doskonalenia kompetencji zawodowych - Tokarz, Justyna (My University, 2013)
Niniejsza praca dotyczy współczesnych metod rozwoju i doskonalenia kompetencji zawodowych jakimi są coaching i mentoring. Metody te umożliwiają wzrost organizacji poprzez odkrywanie potencjału osobistego jednostki i pomoc we wszechstronnym doskonaleniu się wszystkim uczestnikom organizacji. Na podstawie przeprowadzonych badań z wykorzystaniem kwestionariusza ankiety, stwierdzono, iż coaching i mentoring zaczynają być coraz bardziej docenianymi metodami rozwoju osobistego i zawodowego. Respondenci, docelowo studenci, osoby pracujące w sektorach publicznych i prywatnych, zauważają, iż te zagadnienia stopniowo zaczynają być rozpowszechniane w przedsiębiorstwach. Pozwalają na identyfikację z celami, dzięki nim wzrasta poziom satysfakcji z wykonywania pracy, rozwoju osobistego, podnoszą poziom konkurencyjności przedsiębiorstwa czyniąc z niego miejsce, gdzie każdy może znaleźć przestrzeń do realizacji swoich marzeń. Badania wykazały, iż coaching i mentoring pozytywnie wpływa na organizację głównie poprzez poprawę relacji między pracownikami, jak również przynosi korzyści dla człowieka pozwalając na wszechstronny rozwój jednostki zawodowej.

This study applies modern methods of development and improvement of professional skills such as coaching and mentoring. These methods enable the growth of the organization by exploring the potential of the individual and personal assistance in the comprehensive improvement of all participants in the organization. Based on research conducted using a questionnaire survey, it was found that coaching and mentoring are starting to be ever more appreciate methods of personal and professional development. Respondents target students, people working in the public and private sectors, note that these issues are gradually beginning to be distributed enterprises. Allow the identification of targets, through the increased level of satisfaction with their work, personal development, raise the level of competitiveness of the company making it a place where everyone can find the space to realize their dreams. Studies have shown that coaching and mentoring has a positive impact on the organization mainly by improving the relationship between employees as well as benefits for human allowing the comprehensive development of the profession.
Coaching and mentoring as modern methods of development and improvement of professional skills
Keywords: coaching; mentoring; trener; mentor; podopieczny; rozwój kompetencji; rozwój osobisty i zawodowy; coaching; mentoring; coach; mentor; the development of competence; personal and professional development