Zewnętrzne i wewnętrzne finansowanie kościelnych szkół wyższych w Polsce - Brdej, Miłosz (My University, 2014)
Praca przedstawia historię, struktury organizacyjno-prawne i źródła finansowania oraz funkcjonowanie uczelni kościelnych w Polsce. Analiza powstała na podstawie ogólno dostępnych danych na stronach UPJPII w Krakowie, jak również na podstawie informacji upublicznionych przez Konferencję Episkopatu Polski oraz publikacji naukowych wydawnictwa naukowego Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie. Ponadto w pracy wykorzystano literaturę dotyczącą historii szkolnictwa kościelnego w Polsce. Po pierwsze praca wykazuje organizację uczelni kościelnych na przestrzeni wieków. Po drugie autor zwraca szczególną uwagę na organizację prawną uczelni kościelnych w Polsce, które działają na podstawie prawa kościelnego i świeckiego. Wspomniane ustawodawstwo określa źródła finansowania kościelnego szkolnictwa wyższego w Polsce. Po trzecie zwrócono uwagę na aspekt społeczno-ekonomiczny uczelni kościelnych w Polsce, który w Polsce południowej jest specyficzny.

Abstract The paper presents history, legal-organizational structure, financing sources and operation of church universities in Poland. The analysis was based on public data made available at the website of Pontifical University of John Paul II in Cracow, as well as on the basis of information made public by the Conference of the Polish Episcopate and scientific publications of scientific publishing house at the Pontifical University of John Paul II in Cracow. In addition, the paper uses the literature on the history of church education in Poland. Firstly, the work shows the organization of church universities over the centuries. Secondly, the author pays particular attention to the legal organization of church universities in Poland, which operate under church and secular laws. Such legislation provides sources of church funding for higher education in Poland. Thirdly, attention was drawn to the socio-economic aspect of the church universities in Poland, which in southern Poland is specific.
External and internal funding of church owned universities in Poland
Keywords: organizacja uczelni kościelnych; finanse Kościoła; organization of church universities; church finances; Pontifical University of John Paul II in Cracow; historia szkolnictwa kościelnego; history of church universities; UPJPII