Zależność pomiędzy nasileniem cech przywódczych, a stylem kierowania u menadżerów w opinii podwładnych - Langkafel - Pisz Monika (My University, 2004)
Przywództwo jest jedną z najważniejszych funkcji sprawnego kierowania a tym samym jedną ze zmiennych mających ogromne znaczenie dla osiągnięcia dobrych wyników w przedsiębiorstwie. Fenomen przywództwa już od dawna interesuje nie tylko historyków, ale także teoretyków i praktyków zarządzania, gdyż zrozumienie jego istoty pozwoliłoby na znaczne usprawnienie funkcjonowania organizacji. Mimo, że dla objaśnienia tego zagadnienia opracowane zostało wiele koncepcji, naukowcom do tej pory nie udało się stworzyć jednej uniwersalnej teorii przywództwa. Celem badania w niniejszej pracy jest sprawdzenie, czy istnieje zależność pomiędzy nasileniem cech przywódczych, a stylem kierowania u menadżerów w opinii podwładnych. Badania przeprowadzono za pomocą kwestionariusza ankiety wśród pracowników, którzy dokonali oceny cech przywódczych i stylu kierowania u swojego menedżera.
Keywords: przywództwo; menedżer; style kierowania; organizacja i zarządzanie; władza a przywództwo; kierowanie