Finansowe i pozafinansowe narzędzia motywowania pracowników na przykładzie Banku PKO BP - Gromek, Małgorzata (My University, 2011)
Celem pracy jest ustalenie czy w Banku PKO BP stosowany jest odpowiedni system motywacyjny oraz wskazanie finansowych i pozafinansowych narzędzi motywowania pracowników. Praca miała również na celu zwrócenie uwagi na te instrumenty, które nie zostały jeszcze wykorzystane a także wskazanie efektywnych sposobów ich zastosowania. W pierwszym rozdziale zostały przedstawione podstawowe informacje na temat motywacji. Omówiłam pojęcie motywowania a także zaprezentowałam jego rodzaje. W dalszej części rozdziału przedstawiłam wybrane teorie motywacji, które ze względu na podejście do problemu pogrupowałam na teorie treści, procesu i wzmocnienia, celem zapoznania się i zrozumienia współczesnej wiedzy na ich temat. Rozdział drugi zawiera teoretyczne aspekty systemu motywowania pracowników w organizacjach. Określa pojęcie systemu motywowania a także klasyfikację instrumentów motywacyjnych, czyli finansowe i pozafinansowe czynniki motywacyjne. W rozdziale trzecim na potrzeby niniejszej pracy zaprezentowałam historię Banku PKO BP, a także scharakteryzowałam jego strukturę organizacyjną oraz strukturę zatrudniania. W dalszej części pracy dokonałam analizy skuteczności systemu motywacji pracowników w wybranym banku oraz sposobów zaspokajania ich potrzeb przez kadrę zarządzającą. Omówiłam również najczęściej stosowane narzędzia motywowania pracowników w Banku PKO BP na podstawie wyników przeprowadzonego badania ankietowego.
Financial and non-financial tools of motivation based on example of Bank PKO BP
Keywords: Bank PKO BP; system motywacyjny; wskazania finansowe; motywacja do pracy; materialne i niematerialne bodźce motywowania do pracy