Zapobieganie praktykom monopolistycznym ograniczających konkurencje - Pazgan Iwona (My University, 2008)
Tematyka niniejszego opracowania jest interesujące ponieważ, konkurencja będzie kierunkiem za jakim podążać będą zarówno podmioty gospodarcze jak i całe kraje. Świat podąża, zatem w kierunku „nowego wieku konkurencyjności”. Obejmuje on sobą trzy podstawowe elementy: dostrzeżenia szczególnego znaczenia indywidualności pracowników w konsekwencji powstania zróżnicowanej globalnej siły roboczej, pozytywny wpływ rozwoju nowych form konkurencji oraz transformacyjną siłę technologii informacyjnych i komunikacyjnych. Autorka w pracy poddaje analizie wybrane firm, które dzięki swoim działaniom antykonkurecyjnym i swej dominującej pozycji doprowadzały do monopolizacji rynku, na którym konkurują te firmy ze sobą. Szczególną uwagę zwraca na wpływ regulacji prawnych w tej dziedzinie, ponieważ nie zawsze skutecznym środkiem przeciwdziałania koncentracji gospodarczej, ograniczającej konkurencje są odpowiednie ustawy, regulacje prawne czy kary pieniężne nałożone na przedsiębiorców i przedsiębiorstwa.
Prevention of monopoly practices restricting competition
Keywords: przeciwdziałanie koncentracji gospodarczej; polityka konkurencji; formy powiązań gospodarczych; łączenie kapitałowe; unia personalna; umowy towarzyszące łączeniom; praktyki antykonkurencyjne; zwalczanie nieuczciwej konkurencji; ochrona obrotu gospodarczego; zamówienia publiczne; firma Hoffmann – La Roche; firma Microsoft