Wspieranie rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - Latosiński, Marcin (My University, 2008)
Podstawowym celem pracy jest zaprezentowanie i zanalizowanie zakresu oraz skali wpływu działań podejmowanych przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich w województwie małopolskim w latach 2004 - 2006. Praca podzielona jest na cztery rozdziały. Rozdział pierwszy poświęcony jest zagadnieniom rozwoju polskiego rolnictwa z uwzględnieniem podstawowych funkcji, znaczenia i cech produkcji rolnej. Ukazano determinanty finansowania i rozwoju rolnictwa jak również strukturę, podział i organizację gospodarstw rolnych w Polsce. W rozdziale drugim pracy przedstawiono najważniejsze funkcje i zadania ARiMR jako instytucji wspierającej rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich. W rozdziale tym opisano przesłanki utworzenia Agencji, jej strukturę organizacyjną oraz wpływ jaki wywarła integracja z Unią Europejską na przemiany w działalności ARiMR i ewoluowania jej funkcji. W ostatnim podrozdziale zaprezentowana została prognoza rozwoju obszarów wiejskich w Polsce na lata 2007 – 2013. Rozdział trzeci pracy ukazuje ogólną charakterystykę województwa małopolskiego, stanowiącego obiekt badań empirycznych. Ukazano produkcję rolną na terenie województwa małopolskiego oraz determinanty rozwoju obszarów wiejskich w Małopolsce. Ostatni, czwarty rozdział poświęcony został analizie skali wykorzystania środków finansowych udostępnionych przez ARiMR. Stąd w rozdziale tym scharakteryzowano i porównano dwa wybrane gospodarstwa rolne oraz określono wpływ otrzymanych dotacji z Agencji na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich w województwie małopolskim w latach2004 – 2006.
Supporting of the development of agriculture and rural areas by the Agency of Restructuring and Modernization of Agriculture
Keywords: rolnictwo; finansowanie rolnictwa; Małopolska; wspieranie rolnictwa; rozwój rolnictwa