Zastosowanie oceny okresowej w Prokuraturze Okręgowej w Nowym Sączu - Kmiecik, Grażyna (My University, 2010)
Ocena okresowa powinna być oparta na obiektywnych i jawnych kryteriach powiązana z systemem wynagradzania i awansowania. Celem pracy jest próba scharakteryzowania oraz zanalizowania zastosowania oceny okresowej pracowników administracyjnych w Prokuraturze Okręgowej w Nowym Sączu. Instytucja wymiaru sprawiedliwości jest organem podległym państwu a jej struktura organizacyjna jest bardzo sformalizowana, której zadaniem jest między innymi stanie na straży prawa. Działalność tej organizacji jest określona i uregulowana wieloma aktami prawnymi a zarządzanie nią w dzisiejszej rzeczywistości jest ograniczone, jednak są podane gotowe rozwiązania. W ostatnim czasie zostały wprowadzone zmiany regulujące zasady funkcjonowania personelu administracyjnego w sądach i prokuraturze, które wychodzą naprzeciw wyzwaniom modelu nowoczesnego zarządzania i organizacji pracy. Funkcjonujący w Prokuraturze Okręgowej w Nowym Sączu system ocen okresowych istnieje od niedługiego okresu czasu, wprowadzony został Ustawą z dnia 9 maja 2007 r. o zmianie ustawy o pracownikach sądów i prokuratury (Dz.U. z 2007 r., Nr 102, poz.690). Przeprowadzenie pierwszej oceny kwalifikacyjnej wzbudziło wśród pracowników duże zaniepokojenie, ponieważ była to pierwsza sformalizowana ocena, nie znany był cel oceniania, chociaż ustawodawca określił jasne kryteria, według których przeprowadzone zostały oceny pracowników przy spełnieniu podstawowych zasad.
The application of periodical appraisal in the District Prosecutor's Office in Nowy Sącz
Keywords: systemy ocen pracowników; analiza organizacji; zarządzanie zasobami ludzkimi