Doskonalenie procesu zarządzania zasobami ludzkimi w małej firmie na przykładzie GlobalWag FPHU - Rogowska, Patrycja (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy było przedstawienie procesu zarządzania personelem w małej firmie oraz wskazanie kierunków doskonalenia. Badania zostały przeprowadzone wśród pracowników firmy GlobalWag przy wykorzystaniu metody sondażu diagnostycznego. Na podstawie badań stwierdzono, iż system zarządzania personelem w firmie nie jest rozbudowany i zajmują się nim sami właściciele firmy. Metody rekrutacji pozwalają na pozyskanie odpowiednich osób do pracy, a wynagrodzenie stanowi istotny czynnik motywacyjny. W doskonaleniu procesu zarządzania personelem w firmie należy zwrócić uwagę na poprawę systemu motywacji pozafinansowej oraz oceniania pracowników.

The main purpose of this work was to present the process of personnel management in small business and indicate the directions of improvement. The study was conducted among employees of the GlobalWag company using the diagnostic survey. The results of the empirical research prove that human resource management in the company is not comprehensive and owners engaged in it. Recruitment methods allow to hire the right people and salary is an important motivating factor. The process improvement of personnel management in the company should pay attention to improving the system of nonfinancial motivation, and evaluation of employees.
Improvement of human resource management process in a small company based on example of GlobalWag FPHU
Keywords: zarządzanie personelem; zarządzanie zasobami ludzkimi; mała firma; zarządzanie małą firmą; rekrutacja; motywacja; ocenianie; personnel management; human resource management; small business; small business management; recruitment; motivation; evaluation