Programowanie w języku C# na przykładzie gry RPG „Fajnal Fantazyyyy 0” - Fabijański Maciej (My University, 2008)
Głównym celem pracy jest ukazanie możliwości środowiska programistycznego C# oraz produktu Microsoft Visual Studio.NET. Do stworzenia części programistycznej gry „Fajnal Fantazyyyy 0” użyto środowiska Microsoft Visual Studio.NET 2005,do stworzenia grafiki posłużono się programem CorelDRAW Graphics Suite X3. Poprzez pracę nad pracą licencjacką bliżej poznałem środowisko C# oraz poszerzyłem swoją wiedzę ten temat. C# jest nowoczesnym językiem obiektowym, umożliwiającym programistom szybkie i łatwe tworzenie rozwiązań dla platformy Microsoft .NET, która ze swej strony oferuje narzędzia i usługi w pełni wykorzystujące możliwości sprzętu i komunikacji. Elegancka konstrukcja języka, łącząca surową siłę języka C++ z prostotą środowiska Microsoft Visual Basic, sprawia, że C# znakomicie nadaje się do tworzenia wielu składników - od obiektów biznesowych wysokiego poziomu po aplikacje poziomu systemowego.
RPG game „Fajnal Fantazyyyy 0” as an example of C# language programing
Keywords: programowanie; język C#; gry komputerowe; Microsoft Visual Studio 2005