Związek pomiędzy dyskryminacją a stosunkami interpersonalnymi w środowisku pracy - Gargól, Anna (My University, 2011)
Celem pracy jest pokazanie jak negatywnym zjawiskiem jest dyskryminacja. Jak wielkie sieje spustoszenie w wielu społecznościach. Oprócz wyjaśnienia czym jest dyskryminacja i jakie formy przyjęła, chcę przedstawić jaki związek ma dyskryminacja z zachowaniem człowieka głównie w środowisku pracy. Jak negatywnie wpływa na relacje pomiędzy współpracownikami i że nie zostaje bezkarna jeśli tylko zdoła się ją udowodnić. Celem tej pracy jest również pokazanie, że z dyskryminacją można i należy walczyć. Przeprowadzone przeze mnie badania mają na celu sprawdzenie tego, czy i w jakim stopniu dyskryminacja występuje na rynku pracy. W badaniach posłużono się ankietą. W ankiecie wzięło udział dwudziestu losowo wybranych respondentów – 11 kobiet i 9 mężczyzn. Pytania zawarte w ankiecie dotyczyły dyskryminacji w środowisku pracy. Wszyscy biorący udział w ankiecie, to pracownicy różnych resortów. Wyniki przeprowadzonych badań ankietowych potwierdzają hipotezę o istnieniu dyskryminacji w środowisku pracy.
The connection between discrimination and interpersonal relationships in the working environment
Keywords: dyskryminacja; stosunki międzyludzkie; środowisko pracy; konflikty