Witryna informacyjna wykorzystująca wzorzec projektowy MVC - Kotara, Przemysław (My University, 2013)
Celem pracy jest zaprojektowanie i stworzenie aplikacji internetowej, prezentującej informacje o lokalach gastronomicznych wraz z ich ofertą. Aplikacja umożliwia także zarządzanie treścią z wykorzystaniem osobnego zaplecza zwanego „Panelem Administratora”, za pomocą którego można dodawać, edytować, usuwać i nadzorować treść publikowaną na stronie. Aplikacja ”www.DobrzeZjesc.pl” posiada również możliwość dokonywania zamówień „on-line”, umieszczania komentarzy oraz ocen klientów. Dodatkowym atutem prezentowanej aplikacji jest to, iż umożliwia rejestrację klientów w serwisie. Po utworzeniu konta użytkownik uzyskuje dostęp do spersonalizowanego profilu, gdzie ma wgląd do swoich zamówień, komentarzy i ulubionych lokali. Założenie konta na serwisie wiąże się z uzyskaniem dodatkowych promocji, którymi nie są objęci niezarejestrowani użytkownicy. Każdy użytkownik ma możliwość dokonywania zamówień produktów oferowanych przez lokal poprzez Koszyk zamówień. W utworzonej w ramach pracy inżynierskiej aplikacji wykorzystane zostały technologie internetowe firmy Microsoft, tj. ASP.NET, który oparty jest na wzorcu projektowym MVC (w celu fizycznego odseparowania poszczególnych warstw systemów od siebie). Zastosowanie tego wzorca ułatwia projektowanie, wykonywanie zmian w aplikacji oraz zwiększa jej bezpieczeństwo. Strukturę danych oparto na systemie zarządzania bazami danych Microsoft SQL 2008.
Information site based on the MVC design pattern
Keywords: aplikacje internetowe; komputerowe wspomaganie zarządzania; technologie internetowe; programy komputerowe