Koordynacyjne funkcje Strategicznej Karty Wyników - Matuszy Wojciech (My University, 2004)
Celem pracy jest prezentacja koncepcji narzędzia zarządzania strategicznego – Strategicznej Karty Wyników - kadrze kierowniczej przedsiębiorstwa produkcyjnego „Ciepły Dom” Opisano ewolucję tradycyjnego systemu kierowania organizacją w system zarządzania strategicznego bazujący na karcie wyników. Scharakteryzowano cztery płaszczyzny karty, omawiając ich istotę i rolę, jaką spełniają w organizacji. Dokonano prezentacji Przedsiębiorstwa „ Ciepły Dom” oraz przeprowadzono badania marketingowe. Przedstawiono etapy konstruowania Strategicznej Karty Wyników, oszacowano wartości przyjmowane przez zaproponowane wskaźniki stanowiące integralną część strategicznej karty oraz opisano bariery mogące pojawić się podczas konstruowania i wdrażania opisywanej koncepcji.
Keywords: zarządzanie strategiczne; strategiczna karta wyników; zarządzanie; przedsiębiorstwo; marketing; kierowanie