Wyznaczenie strategii rozwojowej dla firmy na przykładzie firmy Olej - Morańda Sylwester (My University, 2004)
Celem pracy jest sformułowanie strategii rozwoju jako niezbędnego zabiegu pozwalającego zwiększyć efektywność działania przedsiębiorstwa i umożliwić jego rozwój na podstawie działalności firmy „Olej”. Omówiono strategie rozwojowe oraz metody analizy strategicznej i planowania jako narzędzi niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizacji na rynku. Opisano kluczowe czynniki sukcesu, metody portfelowe i cykl życia produktu na rynku. Zaprezentowano firmę i dokonano charakterystyki jej otoczenia rynkowego oraz sytuacji rynkowej i ekonomiczno – finansowej branży. Omówiono czynniki kształtujące podaż i popyt produktów olejarskich i sytuacją ekonomiczno – finansową przemysłu tłuszczowego. Dokonano analizy luki rozwojowej, analizy SWOT i projektu rozwoju firmy.
Keywords: strategia; analiza strategiczna; planowanie strategiczne; wybór strategii rozwoju; analiza SWOT; analiza sektorowa