Motywacja, jako element systemu zarządzania zasobami ludzkimi na przykładzie Multimedia Polska S.A - Chrabąszcz, Magdalena (My University, 2014)
Celem pracy jest omówienie problematyki dotyczącej zarządzania zasobami ludzkimi w firmie oraz motywowania do pracy, jako jednej z funkcji systemu zarządzania. W szczególności, analizie poddano najważniejsze definicje, koncepcje oraz modele, dzięki którym możemy się dokładniej zaznajomić z tematyką omawianą w pracy. Podstawowe pytanie, jakie przyświeca podjętym tu rozważaniom, odnosi się do tego, jakie kroki należy podjąć, by stworzyć najskuteczniejszy i najbardziej odpowiedni do profilu działalności firmy system motywacyjny. Kwestia odpowiedniego motywowania kadry pracowniczej w przedsiębiorstwie została ukazana jako jeden z głównych czynników wpływających na efektywne wykonywanie pracy oraz osiąganie celów określonych przez firmę. Uwzględnione zostały zarówno czynniki płacowe, które uważane są za jedno z najważniejszych narzędzi stymulowania motywacji i zaangażowania pracowników, jak i czynniki pozapłacowe, których wartość niekiedy znacznie przewyższa pieniądze. Jako przykład firmy, w której stosowane są różne formy motywacji, opisano system motywacyjny pracowników przedsiębiorstwa Multimedia Polska S.A. Przedstawiono również pokrótce, historię oraz charakterystykę działalności firmy, której specyfika umożliwia wykorzystanie różnorodnych form motywacji na poszczególnych szczeblach zawodowych.

The objective of this study is to discuss the problems regarding human resources management in a company as well as staff motivation treated as a management system function. In particular, the essential definitions, concepts and models thanks to which one can obtain thorough knowledge of the problems discussed here have been analysed. The fundamental question underlying this consideration concerns the matter of steps to be taken in order to create the most efficient and adequate to a company’s business operation profile motivation system. The issue of proper personnel motivation in an enterprise has been presented as one o the major factors influencing work efficiency and achieving goals specified by the company. Furthermore, both pay-related factors, which are regarded a most important employee motivation and commitment incentives, and non-pay ones, whose value often exceeds money, have been taken into account. The staff motivation system implemented in Multimedia Polska S. A. has been depicted to show a company applying various forms of the staff motivation system described. Moreover, a brief history and characteristics of the company, whose specificity allows application of varied forms of motivating at specific career levels, have been presented.
Motivation as an element of human resources management system on the example of Multimedia Polska S.A.
Keywords: Human Resource Management; The functioning of the system of motivation; zarządzanie zasobami ludzkimi; system zarządzania przedsiębiorstwem; koncepcje motywacji; motywowanie pracowników; funkcjonowanie systemu motywacji; enterprise management system; the concepts of motivation; motivating employees