Bezpieczeństwo i higiena pracy w przedsiębiorstwie. Czynniki i procesy zagrażające życiu i zdrowiu - Michalik Marzena (My University, 2006)
Niniejsza praca ma na celu zaprezentowanie wyników oceny ryzyka zawodowego, przeprowadzonej na wybranych stanowiskach pracy w Niepublicznym Zakładzie Opieki Zdrowotnej Sanatorium „Leśnik-Drzewiarz” w Krynicy-Zdroju. W pracy przedstawiono najważniejsze kwestie dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy w organizacji. Skoncentrowano się głównie na charakterystyce bezpieczeństwa i higieny pracy jako obszaru zarządzania zasobami ludzkimi, kształtowaniu się warunków pracy w przedsiębiorstwie, identyfikacji czynników zagrażających zdrowiu i życiu pracowników oraz opisie stanowiska pracy i głównych zasadach procesu oceny ryzyka zawodowego. Scharakteryzowano zakład pracy, w szczególności omówiono historię Sanatorium „Leśnik-Drzewiarz”, świadczone przez niego usługi i specyfikę branży sanatoryjnej w kraju, jak również zasoby ludzkie badanej firmy. Przeprowadzono analizę procesu oceny ryzyka zawodowego na wybranych stanowiskach pracy. Przedstawiono wzorzec opisu stanowiska pracy wykorzystywany w sanatorium, na podstawie którego przeprowadzono charakterystykę wybranych stanowisk, a także wzorzec karty oceny ryzyka zawodowego na stanowisku pracy. Skoncentrowano się na ocenie ryzyka zawodowego wybranych stanowisk pracy, mającej na celu zidentyfikowanie czynników i procesów zagrażających życiu i zdrowiu pracowników.
Industrial safety in an enterprise. Factors and processes threatening life and health
Keywords: zarządzanie zasobami ludzkimi; bezpieczeństwo i higiena pracy; warunki pracy; czynniki zagrażające bezpieczeństwu pracy; ocena ryzyka zawodowego; wzorzec opisu stanowiska pracy