Poczucie jakości życia u młodzieży depresyjnej - Pękała, Grzegorz (My University, 2011)
Celem niniejszej pracy jest ujęcie powiązań zachodzących pomiędzy jakością życia, a depresyjnością u młodzieży. Opisywany program badawczy powstał na podstawie danych empirycznych z badań własnych. Grupę badaną stanowiła młodzież szkół ponad gimnazjalnych w wieku 16 – 19 lat. Młodzież przebadano następującymi metodami: Skale psychologicznej jakości Życia (Ryan, Frederick, 1997; Steger, Frazier, Oishi, 2006; Diener, Emmons, Larsen, Griffin, 1985). Tł. i opr.: Z. Uchnast, KUL, 2007), Skala CES-D (L. Radloff, 1977; oprac. E. Dojka, M. Górkiewicz, A. Pająk. Wersja zmodyfikowana przez St. Tucholska) oraz Arkusz personalny własnej konstrukcji. W realizowanym programie badawczym założono występowanie istotnych różnic zachodzących pomiędzy jakością życia, a depresyjnością adolescentów. Analiza danych uzyskanych w badaniu pozwoliła potwierdzić wszystkie przyjęte hipotezy. Na podstawie zweryfikowanych hipotez stwierdzono, iż osoby depresyjne charakteryzują się obniżonym poczuciem sensu i jakości życia. Wnioski uzyskane na podstawie przeprowadzonych badań mogą być wykorzystane w pracy terapeutycznej z młodzieżą depresyjną, czy w pracy wychowawczej.

The purpose of this study is the inclusion of connections occurring between quality of life and depressiveness adolescents. The research program described is on based on empirical data from own research. The study population was high-school students aged 16 – 19. Adolescents were tested with the fallowing methods: Psychological quality of life scales by Ryan, Frederick, 1997; Steger, Frazier, Oishi, 2006; Diener, Emmons, Larsen, Griffin, 1985 translated and developed by Z. Uchnast, CES-D Scale by L. Radloff, 1977; developed by E. Dojka, M. Górkiewicz, A. Pająk modified by S. Tucholska and personality research form own design. The applied program of research was based on the assumption of the presence of significant differences occurring between the quality of life and depressiveness adolescents. Analysis of data obtained in the study confirmed all accepted hypotheses. On the basis of verified hypotheses, it was found that depressive adolescents are characterized by a reduced sense of meaning and quality of life. The conclusions obtained from the research can be used both in therapeutic and in educational work with depressive youth.
Awareness of Quality of Life among depressive adolescents
Keywords: jakość życia; depresja; badania psychologiczne; młodzież licealna