Analiza finansowa przedsiębiorstwa na przykładzie Telekomunikacji Polskiej S.A. - Michalski, Krzysztof (My University, 2011)
Celem pracy było ukazanie istoty analizy finansowej w działalności przedsiębiorstwa. Badania przeprowadzono przy zastosowaniu uzyskanej wiedzy do zanalizowania sprawozdań finansowych Telekomunikacji Polskiej S.A. Uzyskane rezultaty mówią, że badana firma jest dość dobrym przedsiębiorstwem. Mimo kłopotów z malejącą sprzedażą usług, jej zysk netto wzrósł, gdyż znalazła źródło przychodów w działalności finansowej. Niniejsza praca pozwala wysnuć wniosek, że dogłębna analiza finansowa pozwala dobrze ocenić kondycję finansową jednostki gospodarczej, a nawet ją przewidzieć w niedalekiej przyszłości.

Purpose of master's thesis was showing nature of the financial analysis in the activity of the company. Researches were made at usage of obtained wisdom to analyse financial reports of Telekomunikacja Polska S.A. Obtained results say, that the studied company is a quite good enterprise. Although trouble with the falling sale of services, her net profit increased, because she found the source of the income in the financial activity. This master's thesis allows to get a conclusion, that exact financial analysis allows well estimate the financial condition of an economic entity, and what's more to predict her in the near future.
Financial analysis of the enterprise on the example of Telekomunikacja Polska S.A.
Keywords: analiza; finanse; przedsiębiorstwo; Du Pont; sprawozdanie; wskaźniki; analysis; finances; enterprise; Du Pont; report; indicators