Próba konstrukcji fundamentalnego portfela akcji - Wojtaszek Wojciech (My University, 2005)
Celem mojej pracy jest stworzenie fundamentalnego portfela akcji, opartego na taksonomicznych miarach atrakcyjności inwestycji TMAI , który może okazać się atrakcyjnym narzędziem inwestowania w akcje dla graczy długoterminowych na polskim rynku kapitałowym. Budowa takiego portfela będzie łączyć w sobie zalety zarówno klasycznej teorii portfelowej, a więc dywersyfikację ryzyka jak i TMAI, dzięki której można opisać wiele wskaźników finansowych charakteryzujących daną spółkę poprzez jedną zmienną syntetyczną.Wyliczone mierniki TMAI analizowanych spółek będą służyć do stworzenia odpowiedniego systemu wag w budowanym portfelu.
Keywords: rynek kapitałowy; akcje; wycena akcji; teoria portfela; ryzyko inwestycji; wskaźniki finansowe; TMAI syntetyczny miernik rozwoju; fundamentalny portfel spółek