Bezpieczeństwo sieci komputerowychw małych przedsiębiorstwach - Czarnecki Andrzej (My University, 2004)
Należy zdać sobie sprawę, że na niebezpieczeństwa płynące z Internetu narażone są wszelkie przedsiębiorstwa, które są z nim połączone. W wielu z nich problem odpowiedniego zabezpieczenia komputerów nie jest dostatecznie opracowywany, co w znacznym stopniu ułatwia komputerowym przestępcom dokonywanie włamań. Celem pracy jest przedstawienie narastającego problemu bezpieczeństwa w Internecie oraz próba zademonstrowania sposobów na zmniejszenie ryzyka wystąpienia włamań i awarii w sieciach komputerowych małych firm. W pracy nakreślono od strony teoretycznej kwestię zagrożeń dla firm działających w Internecie. Zaprezentowano wybrane przypadki włamań do firm, na skutek których ucierpiał ich wizerunek, finanse czy zaufanie klientów. Omówiono zagadnienia planowania bezpiecznej sieci w firmie. Przedstawiono od strony praktycznej techniki służące podniesieniu poziomu bezpieczeństwa w niewielkich firmach. Autor skoncentrował się na potrzebach prywatnych przedsiębiorców w niewielkich firmach i zaproponował konkretne czynności zabezpieczające. Omówił sposób korzystania z usług firm lub osób zajmujących się zabezpieczaniem sieci i systemów komputerowych.
Keywords: bezpieczeństwo sieci komputerowych; sieci komputerowe w małych firmach; standardy bezpieczeństwa w małych sieciach komputerowych; zabezpieczanie sieci komputerowych; prawa dostępu do sieci komputerowych; archiwizacja danych