Podatek liniowy a opodatkowanie progresywne - analiza porównawcza - Słowik Dariusz (My University, 2005)
Od wielu lat na łamach prasy, radia czy telewizji toczy się bardziej lub mniej merytoryczna dyskusja odnoście najkorzystniejszej społecznie i ekonomicznie formy opodatkowania dochodu osób fizycznych. Głos w debacie zabierają już nie tylko ekonomiści czy też politycy, ale - co ważne – również ci, których ten problem najbardziej dotyczy, czyli zwykli podatnicy. Spór ten głównie orbituje między aktualnie obowiązującym w Polsce i w większości państw progresywnym opodatkowaniem dochodu osób fizycznych, a zyskującym sobie coraz większe poparcie - co znajduje odzwierciedlenie choćby w systemach podatkowych naszych wschodnich sąsiadów - liniowym (proporcjonalnym) opodatkowaniem wspomnianych dochodów. Celem niniejszej pracy jest analiza porównawcza obydwu wymienionych form opodatkowania dochodów, dokonana z założeniem obalenia ogólnie zakorzenionego w świadomości wielu ludzi mitu podatku progresywnego, a tym samym wykazania w wielu spornych kwestiach wyższości podatku liniowego. Hipoteza badawcza zakłada, iż opodatkowanie liniowe w większym stopniu odpowiada teoretycznym zasadom podatkowym i wymogom efektywnej formy opodatkowania.
Keywords: podatek liniowy; opodatkowanie progresywne; podatek dochodowy; podatek dochodowy od osób fizycznych; ulgi podatkowe; zwolnienia; system podatkowy