Idea polskiego konserwatywnego liberalizmu zawarta w tekstach Rafała A. Ziemkiewicza - Knaź Anna (My University, 2006)
Celem niniejszej pracy będzie przybliżenie sylwetki i poglądów jednego z najciekawszych zdaniem autorki publicystów w Polsce – Rafała A. Ziemkiewicza. Autorka stara się usystematyzować w spójną całość jego poglądy, tak, by stworzyły jednolity obraz autora. W pracy przedstawiono biografię Rafała Ziemkiewicza oraz wyjaśniono, czym jest konserwatywny liberalizm w wydaniu Ziemkiewicza i gdzie znajduje się na naszkicowanej już mapie polskiego konserwatyzmu, oraz czy w ogóle można wpisać go w ramy ideowe tego nurtu. Autorka stara się dowieść, iż Ziemkiewicz ze swoimi oryginalnymi poglądami może być prekursorem „innej drogi”, łączącej współczesne nurty konserwatywne budowane na fundamentach właściwej Stańczykom krytyki.
Polish conservative liberal idea in Rafal A. Ziemkiewicz texts
Keywords: politologia; polityka; publicystyka; konserwatywny liberalizm; polski konswerwatyzm