Analiza strategiczna i jej miejsce w zarządzaniu strategicznym. Charakterystyka, metodologia i praktyka - na przykładzie Grupy Kapitałowej "EXBUD" S.A. - Janerko Ewelina (My University, 2001)
W nowoczesnym zarządzaniu niezmiernie ważne jest zarządzanie strategiczne, eliminujące niepewność a następnie wspomagające podejmowanie strategicznych decyzji. Jeżeli przedsiębiorstwo zrozumie sens zarządzania strategicznego, oznacza to dla niego szansę wysokich wygranych. Celem niniejszej pracy jest ukazanie istoty analizy strategicznej na tle zarządzania strategicznego, oraz jej związku z procesem formułowania strategii. Dla osiągnięcia celu przeprowadzono analizę strategiczną przedsiębiorstwa z wykorzystaniem metody TOWS/SWOT, określanej mianem bardziej skomplikowanej „mutacji” powszechnie znanej metody SWOT. Przykładem służącym do zilustrowania tego zagadnienia jest Grupa Kapitałowa EXBUD S.A. z siedzibą w Kielcach.
Keywords: analiza strategiczna; zarządzanie strategiczne; metoda TOWS; metoda SWOT; metody portfelowe; Grupa Kapitałowa "Exbud" S.A