Potencjał małopolskich organizacji pozarządowych na przykładzie Stowarzyszenia Sądecki Uniwersytet Trzeciego Wieku - Kruk, Aneta (My University, 2012)
Niniejsza praca ma na celu przedstawienie podstawowych zasad działalności organizacji pozarządowych jak również głównych problemów z jakimi się borykają, a w szczególności związanych z ich przyszłością. Istnieje bowiem duże prawdopodobieństwo, iż wszelkie działania trzeciego sektora zostaną uzależnione wyłącznie od dostępnych źródeł finansowania. W pracy przedstawiono również charakterystykę małopolskich organizacji pozarządowych ze szczególnym uwzględnieniem Stowarzyszenia Sądecki Uniwersytet Trzeciego Wieku. Przeanalizowano oraz zaprezentowano jak kształtowała się ilość słuchaczy od początku swego istnienia pod różnymi względami m.in. płci, wieku czy też wykształcenia. W pracy również przedstawiono główne źródła finansowania Sądeckiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku jak również główne projekty jakie zostały zrealizowane przez Uniwersytet.

This MA thesis aims to present basic principles of activities of NGO's as well as the main problems they face in particular relating to their future. There is a high probability that any action of the third sector will be based only on available funding sources. The MA thesis presents the characteristics of NGO's in Malopolska with particular reference to the Sądecki University of Third Age. In MA thesis I also analyze and present how the number of listeners were shaped from the begining in various aspects such as sex, age or education. The masters also presents the main sources of funding Sadecki University of the Third Age as well as major projects which have been implemented by the University.
The potential of non governmental organisations in Małopolska based on the example of Sądecki University of Third Age
Keywords: organizacje pozarządowe; źródła przychodów; analiza uzyskanych przychodów; Uniwersytet Trzeciego Wieku; wolontariat; non-governmental organizations; sources of income; analysis of the revenues; University of the Third Age; volunteering