Style kierownicze a efektywność pracowników w firmie Newag S.A. w Nowym Sączu - Mróz, Małgorzata (My University, 2013)
Niniejsza praca ma charakter teoretyczno-empiryczny i ma na celu analizę i wyodrębnienie stylów kierowniczych kadry zarządzającej w firmie Newag oraz zbadanie ich wpływu na efektywność i wydajność pracy całej organizacji. Aby osiągnąć założony cel w maju 2012 roku przeprowadzone zostały badania w formie anonimowej ankiety wśród 50 pracowników pracujących w działach marketingu, księgowości, hali produkcyjnej, logistyki, reklamacji oraz pracowni graficznej. Na podstawie otrzymanych wyników stwierdza się, że styl kierowania przełożonych w firmie Newag wpływa na ogólną wydajność i jakość pracy oraz poziom satysfakcji i motywacji pracowników każdego z działów. W wielu przypadkach wymaga on zmian personalnych i organizacyjnych.

The scientific work has the character theoretical - empirical and it aimse to analyze and separation leadership styles management staff in Newag company and examine their impact on the efficiency and effectiveness work of the whole organization. In order to achieve its objective in may 2012 were conducted test in the form of anonymous questionnaire among 50 employees working in departments marketing, accounting, production hall, logistics, complaints and graphics studio. Based on the results states that leadership style of superiors in Newag company affect the overall performance and quality work and level of satisfaction and employee motivation each of the departments and in many cases requires personal and organizational change.
Leadership styles and effectiveness of employees in the company Newag S.A. in Nowy Sącz
Keywords: styl kierowania; efektywność; wydajność; kierowanie; skuteczność; zarządzanie; kierownik; style of management; efficiency; productivity; leadership; performance; management; manager