Ocena systemu motywacyjnego na przykładzie przedsiębiorstwa P.T.H. „MAL-ZBYT” - Strzałkowska, Bernadeta (My University, 2012)
Celem niniejszej pracy było dokonanie oceny systemu motywacyjnego w przedsiębiorstwie P.T.H.„MAL – ZBYT”. W pracy niniejszej wykorzystano dostępną literaturę, czasopisma oraz publikacje innego rodzaju związane z tematem motywowania. Odpowiedzi pracowników na pytania ankiet pozwoliły na sporządzenie opisu i dokonanie oceny systemu motywacyjnego przedsiębiorstwa „MAL – ZBYT”. Podstawą tworzenia systemu motywacji w organizacji jest rozpoznanie potrzeb jej pracowników i stopnia ich zaspokojenia. Motywacja do różnorodnych działań zależy, bowiem od potrzeb naszych pracowników. Aby skutecznie kierować działaniami podwładnych i pobudzać ich do określonych zachowań należy dowiedzieć się, które z ich potrzeb nie zostały zaspokojone.

The aim of this study was to assess the incentive system in the enterprise P.T.H. "MAL – ZBYT". In the present work uses the available literature, magazines and other publications related to the topic of motivation. Employee responses to survey questions allowed us to draw up a description and assessment of enterprise incentive scheme, "MAL – ZBYT". The basis for creating a system of motivation in the organization is to recognize the needs of its employees and their degree of satisfaction. The motivation for the various activities depends, because the needs of our employees. To effectively guide the subordinates and encourage them to certain behaviours need to find out which of their needs were not met.
Evaluation of the motivation system on the example of the enterprise P.T.H. „MAL-ZBYT”
Keywords: motywacja; system motywacyjny; wynagrodzenia; szkolenia; analiza SWOT