Handel produktami rolnymi. Perspektywa przedsiębiorstwa CORN-TRANS - Tokarczyk, Lidia (My University, 2013)
Głównym tematem niniejszej pracy było zaprezentowanie możliwości handlu zbożem z Ukrainą dla firmy CORN-TRANS. W tym celu w pierwszej kolejności omówiono zagadnienia związane ze światową polityką rolną, zaprezentowano cele i zasady Wspólnej Polityki Rolnej oraz zaprezentowano Światową Organizację Handlu a także zagadnienia związane z Rundą Doha. W dalszej kolejności przedstawiono polski handel zbożem, z uwzględnieniem krajowej produkcji oraz importu i eksportu. Zaprezentowano także Polskę na tle innych krajów świata w kontekście handlu zbożami. W ostatniej części pracy przeprowadzono symulację sprowadzania zbóż przez firmę CORN-TRANS z Ukrainy, którą poprzedzono analizą przedsiębiorstwa.

The purpose of this thesis is to present opportunities of grain trade with Ukraine for the CORN-TRANS. For this purpose the, the first was discussed the issues relating to global agricultural policy, the objectives and principles of the Common Agricultural Policy and was presented the World Trade Organization and issues related to the Doha Round. Subsequently was discussed Polish grain trade, including domestic production and imports and exports. Polish trade grain was also presented to other countries in the world. In the last part it was simulation of importing grain from Ukraine by CORN-TRANS, which was preceded by an analysis of the company.
Trade in agricultural products. The prospect of the CORN-TRANS company
Keywords: handel zbożem; zboża; pszenica; import; eksport; Ukraina; Wspólna Polityka Rolna; WTO; Runda Doha; trade in cereals; cereals; wheat; import; export; Ukraine; Common Agricultural Policy; the WTO; Doha Round