Problematyka bezrobocia wśród kobiet w powiecie nowosądeckim. - Rola, Karolina (My University, 2013)
Praca obejmuje problematykę bezrobocia wśród kobiet w powiecie nowosądeckim. Badania obejmowały analizę dokumentów udostępnionych przez Powiatowy Urząd Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego, jak również wywiady przeprowadzone z dwudziestoma kobietami poszukującymi pracy na terenie powiatu. Rozprawa ma na celu ukazanie skali bezrobocia wśród kobiet i ustalenie wielkości występującego zjawiska. Udowadnia, jak duży problem stanowi bezrobocie oraz ukazuje, jak ważna jest aktywizacja zawodowa tworzona przez urzędy pracy. Na podstawie przeprowadzonych badań, wyciągnięte zostały wnioski: - w powiecie nowosądeckim odnotowana jest długotrwała liczebna nadwyżka wśród bezrobotnych kobiet; - wśród bezrobotnych w prawie w każdym przedziale wieku dominują kobiety (wyłączając przedział 55-59 lat); - statystyki udowadniają, że kobiety są lepiej wykształcone niż mężczyźni, a mimo to znacznie rzadziej zostają zatrudnione; - kobiety poszukujące pracy, a także te mające zatrudnienie, często borykają się z problemem dyskryminacji; - Powiatowy Urząd Pracy dla Powiatu Nowosądeckiego odnotowuje niską podaż ofert pracy; - powiat odnotowuje coraz większą liczbę bezrobotnej młodzieży; - rośnie liczba bezrobotnych legitymujących się wykształceniem wyższym.

The work includes the problem of unemployment among women in the district of Nowy Sacz. Research included analysis of documents provided by the District Labour Office for Nowy Sącz, as well as interviews with twenty women job seekers in the county. The work is to show the scale of unemployment women and identification of occurring phenomenon. It proves how big the problem of unemployment is and shows the importance of professional activation created by labor offices. Based on the survey , the conclusions drawn were: - in the district of Nowy Sącz recorded a surplus of long-term numerical unemployed women; - among the unemployed in almost every age range are women (excluding range 55 - 59 years); - statistics prove that women are better educated than men, and yet they are much less frequently employed; - women seeking employment, as well as those that have a job are often faced with the problem of discrimination; - labour Office for the District Nowosądeckie notes low supply of jobs; - district recorded a growing number of unemployed youth; - a growing number of the unemployed who have higher education.
The issue of unemployment among women in Nowy Sącz district.
Keywords: bezrobocie; kobieta; analiza dokumentów; urząd pracy; powiat nowosądecki; unemployment; female; analysis of documents; office work; district Nowy Sącz